Pennun hoito-ohje

Pentu tulee kotiin
Antakaa pennun tutustua rauhassa uuteen ympäristöönsä. Se ei ole koskaan ollut erossa sisaruksistaan ja saattaa aluksi ikävöidä kovastikin. Lempeä, mutta määrätietoinen ja rauhallinen käsittely saa pennun kotiutumaan nopeasti. Välttäkää innokkaiden ystävien vierailuja parin ensimmäisen päivän ajan, pentu kyllä pysyy pienenä ja suloisena vielä pitkän ajan. Pentua ei ole syytä jättää ilman valvontaa muiden perheen lemmikkien kanssa. Pentu ei ole oppinut vielä ymmärtämään aikuisten koirien varoituksia. Pentu kannattaa syöttää aluksi yksin, koska se menee estoitta muiden eläimien ruokakupeille, kun se on tottunut syömään laumassa muiden sisarusten kanssa. Pennun makuupaikka tulee valita niin, että se on rauhallinen ja vedoton.

Pennun pitää ehdottomasti saada nukkua ja levätä rauhassa!!!

Ruokinta
Pentu syö 8-10 viikon iässä vielä 3-4 kertaa päivässä. Ruoka-ajat on hyvä pitää mahdollisimman säännöllisinä ja pyrkiä ruokkimaan koira joka päivä samoihin aikoihin ja samassa ruokailu paikassa. Pentu tarvitsee siis paljon ruokaa jaettuna annoksiin pitkin päivää. Aterioiden välin tulisi olla noin neljä tuntia, jotta elimistö saisi lepotauon. Näin se saa ruoasta kaiken irti, eikä saa ripulia. Pennun on oltava kiinteä, muttei lihava. sen on saatava ruokaa, noin 4kk ikään saakka, niin paljon kuin se jaksaa syödä. Kun pentu on noin viisi- kuusikuinen vähennetään sen ruokailut kahteen. Aivan tarkkoja aikoja, jolloin ruokintakertoja vähennetään, on vaikea sanoa, koska se on yksilöllistä. Kun ruoka jonakin kertana alkaa selvästi jäädä syömättä, on aika harventaa ruokailukertoja. Kasvun hidastuttua on myös alettava tarkkailla pennun mahdollista liika lihomista. Kuivamuonan annetaan liota n.15-30 min lämpimässä vedessä kunnes se on pehmennyt. kuivamuona tarjotaan pennulle AINA pehmitettynä. Myöhemmin kun hampaat ovat vaihtuneet voi sille tarjota kuivamuonan ilman liotusta (kuivana). Jotkut koirat syövät ruokansa mieluummin kuivana, mutta silloin on huolehdittava siitä, että koiralla on varmasti raikasta vettä saatavilla. Ruoka nimittäin turpoaa mahassa ja vaatii nestettä.

MUISTAKAA AINA PITÄÄ RAIKASTA VETTÄ SAATAVILLA!!!

Tähän asti pentu on syönyt pennulle tarkoitettua kuivamuonaa. Kuivamuona on koiran täysravinto, jossa on oikeassa suhteessa kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet. Kun pitää korkealaatuisen kuivamuonan koiran ruokavalion perustana (yli 2/3 päivittäisestä ruoka-annoksesta) ei edes kasvavalle pennulle tarvitse antaa lisävitamiineja tai -kivennäisiä. Päinvastoin - se ei ole tällöin edes suositeltavaa, sillä tietyt rasvaliukoiset vitamiinit ja esim. liika kalsium ja fosforivarastoituvat elimistöön ja saattavat aiheuttaa kasvuhäiriöitä. Oikeiden ravinteiden saanti oikeassa suhteessa on erityisen tärkeää kasvuiässä olevalle pennulle. Jos aiotte jostakin syystä vaihtaa kuivamuonan merkkiä, olisi hyvä ottaa ensin kasvattajaan yhteyttä.

Madotukset
Pentu on madotettu 3, 5, 7 ja 8 viikon iässä. Seuraava madotus tulee tehdä viikkoa ennen ensimmäistä rokotusta, n. 10-11 viikon ikäisenä. Näin varmistetaan, ettei pennulla ole rokotusajankohtana matoja. Rokotuksen teho paranee ja koira saa paremman vasta-ainetason. Pentu on hyvä madottaa vielä 6kk ja 9kk kieppeillä, aikuiselle koiralle suositellaan madotusta pari - kolme kertaa vuodessa tai kun tarvetta ilmenee. Hyviä aineita ovat Canex, Flubenol ja Axilur. Kaksi edellistä on helppo annostella pikkupennulle, Axilur on tabletti muotoinen. Matolääkettä kannattaa vaihdella, jotta vaikutus olisi paras mahdollinen. Jatkossa koira tulee madottaa noin 3 kuukauden välein vuoden vanhaksi, sen jälkeen pari kertaa vuodessa, esim. keväällä ja syksyllä kun maa jäätyy. Huom. Pennut ovat saaneet viimeksi matokuurin kasvattajan luona AXILUR kolmen päivän kuurin 8 vko.n iässä. Seuraava olisi hyvä antaa noin viikkoa ennen ensimmäistä rokotusta eli 11 viikon ikäisenä.

Hampaat
Pennulla on terävät maitohampaat, jotka alkavat vaihtua pysyviin hampaisiin noin 4 kuukauden iässä. Tällöin kannattaa antaa pennulle paljon purtavaa (lelut, puruluut, kova leipä).Pennun purennan kehitystä on syytä tarkkailla, etenkin kulmahampaat voivat joskus tarvita jopa eläinlääkärin apua vaihtuakseen. Jos uusi hammas ulottuu noin puoleen väliin maitohammasta, tulisi maitohammas poistaa. Hoitamattomat kulmahampaat saattavat aiheuttaa väärän purennan. Tarkkailkaa pennunhampaita niiden vaihtuessa. Varsinkin pitkien kulmahampaiden lähtöä ja uusien hampaiden asentoa.

Kynnet
Kynnet leikataan n. kerran viikossa. Millinkin poistaminen on tärkeää… Jos kynsien leikkaamisesta ei huolehdita säännöllisesti, ydinosa kasvaa pidemmäksi ja sitten on vaikeaa pitää kynnet lyhyinä. Totuta pentu jo pienestä pitäen kynsin hoitoon. Helpoiten se käy alkuun kahdestaan avustajan kanssa, kun molemmat seisovat ja toinen pitelee pentua sylissään rauhoittavasti puhuen, toinen leikkaa. Kannattaa alkuun valita ajankohta, kun pentu on väsynyt tai kynnet voi leikata myös pennun nukkuessa. Älkää antako koskaan periksi, jos pentu rimpuilee; kynnet on leikattava!! Näin aluksi kynnet voidaan leikata tavallista pienemmillä saksilla. Älä pelästy (äläkä varsinkaan näytä sitä koiralle!), jos joskus leikkaat liian pitkälle, ja kynnestä alkaa vuotaa verta. Jatka seuraavaan kynteen muina miehinä (mutta leikkaa hieman vähemmän...) Sen jälkeen voit rauhallisesti antaa koiralle vaikkapa makupalan ja pidellä vuotokohdassa talouspaperia. Vuotavan tassun pitäminen koholla edesauttaa vuodon tyrehtymistä. Verenvuoto voi olla hyvinkin runsasta ja kestää kauan. Ellei se tahdo loppua millään, kääräise tassu talouspaperiin ja laita jalkaan muovipussi, jotta kotisi ei näyttäisi seuraavana aamuna teurastamolta :). Lääkäriin on yleensä turha lähteä vuotavien kynsien takia.

Korvat ja silmät
Korvat tarkastetaan silloin tällöin. Jos ne ovat puhdistuksen tarpeessa, korvan näkyvät osat puhdistetaan 100% pumpulilla, joka kiedotaan sormen ympärille. Puhtaita korvia ei tarvitse puhdistaa eikä korvakäytävään saa työntää vanupuikkoa tms. Korvatulehdusta poteva koira raapii korviaan jatkuvasti ja ravistelee päätään. Korvat ovat punoittavat ja kuumeisen tuntuiset. Niistä voi valua ruskeaa pahanhajuista eritettä. Korvatulehdus on aina eläinlääkärin hoidettava. Terveet silmät eivät pahemmin vuoda eikä punoita. Silmänurkkaan kertyvä erite poistetaan puhtaalla vanulla.

Koiran luonteen kehityksen pääkausia

4-7 viikko
- leimautumiskausi - oltava paljon ihmisten kanssa

8-12 viikko - nopean oppimisen kausi
- opittava ihmisen eleet ja sanat

13-17 viikko - arvojärjestyksen muovautumiskausi

5-6 kk - laumanjärjestäytymiskausi
- kaikki yhteistyö tuottaa koiralle suurta mielihyvää, pentu on auktoriteeteille altis

7-12 kk - puberteetti-ikä: luonne ailahtelee, varsinkin uros uhoaa
- pentuun suhtauduttava asiallisesti ja ymmärtäen, kuitenkin määrätietoisesti
- rodulle ominaiset luonteenpiirteet tulevat selvemmiksi

Pennun kanssa ei ole hyvä leikkiä rajuja leikkejä, eikä vetoleikkejä. Pennun pyöritteleminen ja käsien kanssa painiminen on myös turhaa pennun kiihdyttämistä. Tällöin se oppii vastaamaan hampaillaan leikkeihin. Muutenkaan ei ole syytä antaa pennun nakertaa käsiä. Jos pentu alkaa tavoitella hampaillaan jalkoja tai käsiä, niin tarjotaan sille joku lelu tilalle.

Rokotukset

Pentu ei valitettavasti saa missään tapauksessa olla tekemisissä vieraiden koirien kanssa, ennen kuin kaikki rokotukset ovat kunnossa.
Sitä ei pidä myöskään viedä paikkoihin , joissa liikkuu muita koiria, penikkatauti ym. tartuntavaarojen vuoksi.

Seuraavat rokotukset:

12 viikon iässä:
- penikkatauti
- tarttuva maksatulehdus
- parvorokotus

16 viikon iässä (kuukauden kuluttua edellisestä)
- penikkatauti
- tarttuva maksatulehdus
- parvorokotus
- raivotautirokotus

Vuoden kuluttua:
- penikkatauti - ja jatkossa kahden vuoden välein
- tarttuva maksatulehdus - ja jatkossa kahden vuoden välein
- parvirokotus - ja jatkossa vuoden välein
- raivotautirokotus - ja jatkossa kahden vuoden välein

HUOM! Rokotusmääräykset saattavat muuttua tautitilanteen mukaan. Voimassa olevat määräykset selviävät eläinlääkäriltä tai Suomen Kennelliitosta.

Sisäsiisteys
Huonesiisteys on asia johon itse kukin toivoo koiransa oppivan mahdollisimman pian. Tähän vaaditaan aktiivisuutta kaikilta. Älä kuitenkaan odota, että pentu oppisi sisäsiistiksi ennen kuin se on 4-6kk, jollet voi ulkoiluttaa sitä joka tai joka toinen tunti. On kuitenkin yksilöitä jotka oppivat nopeammin ja toiset vähän hitaammin. Pentu on oppinut tekemään tarpeensa sanomalehtipaperille kasvattajan luona. Pidä siis sinäkin paperia lattialla aluksi yötä-päivää. Kun pentu on oppinut idean, voidaan paperien paikkoja vähentää, kunnes jäljellä on vain yksi paikka, joka sekin ennen viimeistä vaihetta on käytössä vain öisin ja silloin kun pentu joutuu olemaan pitkiä aikoja yksin. Viimeiset sanomalehdet on hyvä sijoittaa lähelle ulko-ovea. Ulos pentu oppii parhaiten, jos joku odottaa ruokaillessa ”takkipäällä” valmiina viemään ulos heti kun pentu on lopettanut ruokailun. Samoin pentu on hyvä viedä ulos heti kun se on herännyt. Näin sen on pakko tehdä tarpeensa ulos ja pian se oppii pidättämään ja pyytämään ulos. Pennun viimeinen ulkoilutus kannattaa tehdä myöhään, juuri ennen kuin menet itse nukkumaan. Pennun opettaminen sisäsiistiksi vie aikaa. Ulkoilu aina leikin, unien ja syömisen jälkeen nopeuttaa oppimista. Kehukaa ja kiittäkää pentua aina onnistumisesta, mutta älkää toruko, jos vahinko tulee matolle. Pentu ei ole vielä fyysisesti kypsä pidättämään. Toruista se menee vain ymmälleen ja saattaa jopa alkaa vältellä tarpeiden tekoa julkisesti. Näin pentua ei päästä kiittelemään matolle onnistumisesta ja kehitys vain hidastuu.

Liikunta
Pentua ei saa rasittaa liikaa alle vuoden iässä. Varsinaista liikuntaa pentu ei tarvitse, se pitää siitä itse huolen leikkiessään. Pentu ei välttämättä osoita väsymystä kävelylenkillä, kun haluaa miellyttää omaa ihmistä ja seurata välttämättä laumaansa. Siksi täytyykin ymmärtää miten paljon pentua liikutetaan, jotta vältytään mahdollisilta rasitusvammoilta ja rakennevirheiltä. Liikuntaa ja toimintaa pentu tarvitsee tietysti paljon, mutta kaiken pitää tapahtua pennun oman halun mukaan. Liialla liikunnalla tarkoitetaan ns. pakkoliikuntaa, jos pentua / kasvavaa koiraa pakko liikutetaan eli kävelytetään pitkiä matkoja päivittäin.Rasitus, joka nyt kasvaville nivelille ohjataan, voi aiheuttaa vakavia vaurioita. Vastaava tilanne syntyy myös liian kovista leikistä aikuisten, suurempien koirien / pentujen kanssa. Vasta täysikasvuisena nivelten päiden rustot ovat täysin luutuneet. Pentu ei saa hypätä alas huonekaluilta!!!! Pentu hyppää alas vaikka pöydältä, se ei ymmärrä korkeuseroja. Myöskään liukkaalla lattialla pallon kanssa juoksuttaminen ei ole sille hyväksi. Mikään mikä luistaa pennun jalan alla ei ole hyväksi juoksuttaa!!!

Lonkkanivelen kasvuhäiriö (HD = hipdysplasia)
Dysplasia on lonkka nivelenkasvuhäiriö, joka johtaa lonkkamaljakon ja reisiluun pään nastan väliseen löysyyteen. Se periytyy polyteenisesti ja alkaa jo pikkupentuvaiheessa. Dysplasian kehittymiseenvaikuttavat pennun perimä, ruokinta ja liikunta.

Suomessa lonkat jaotellaan seuraavasti: A = terve, B = rajatapaus, C = lievä, D = keskivaikea ja E = vaikea.

Lonkkien kehitykseen vaikuttaa merkittävästi myös koiran ensimmäisten elinviikkojen ruokinta sekä pentuajan liikunta.

KOULUTTAMINEN
12 viikon ikään mennessä koira oppii sosiaaliseksi yhteiskunnan jäseneksi! Tällöin sitä on kasvatettava johdonmukaisesti ja sille on annettava moni virikkeinen kasvuympäristö. Myöhemmin tapahtuva sosiaalistaminen ei ole enää yhtä tehokasta.

Anna pennullesi käskyjä vain silloin, kun pystyt valvomaan niiden toteuttamista!
Opeta ensin, vaadi vasta sitten.
Kun kiellät koiraasi jostain asiasta, kiellon on aina aiheutettava koirassa reaktio (=lopettaa kielletyn toiminnan). Käytä kieltoja harjoitellessasi aluksi apuna esim. hihnaa/pitkää narua (ei nykäisemistä varten, vaan siksi, että voit estää pentua pääsemästä käsiksi "kiellettyyn" asiaan, jos se jostain syystä päättäisi olla tottelematta).

Rankaiseminen ei saa koskaan koiraa suorittamaan annettua käskyä paremmin, vaan pystyt ainoastaan keskeyttämään tai estämään ei-toivotun reaktion.

Aivan pienestä pitäen kannattaa treenata seuraavia asioita:

LUOKSETULO:
Käytä pennun nimeä aluksi vain todella mukavissa tilanteissa, esim. ruoan antamisen tai leikin yhteydessä. Älä koskaan kutsu pentua, ellet ole varma siitä, että se tulee!! Luoksetulokäsky saattaa pelastaa pennun hengen !!! Opeta heti alusta alkaen pentusi siihen, että luoksetulo maailman kivoin asia. Ota pilli käyttöön ruokaa antaessasi. Tällöin se yhdistyy mukavaan asiaan.

ISTUMINEN:
Kun pentu on oppinut istumaan käskystä (ruoan antamisen yhteydessä), opeta se odottamaan paikalla istuen, kun laitat ruokakupin lattialle ja annat luvan syödä.

KESKITTYMISKYKY:
Opeta pentu odottamaan ulko-oven edessä rauhallisesti ennen oven avaamista, samoin autossa ennen sieltä poistumista. Opeta pentu rentoutumaan kanssasi (yhdessäolo ei ole aina leikkiä tai paijaamista, vaan vain "olemista"): Rapsuttele pentua rinnasta kunnes se istuu tai menee makuulle (ei nukkumaan). Juttele normaalilla, rauhallisella äänellä, ja käytä koiran rauhoituttua esim. sanaa "odotellaan" tms. Anna pennun olla hetki aivan rauhassa. Lyhytkin aika rauhallisuutta riittää aluksi. Harjoittele ensin kotona, sitten ihmisten ja toisten koirien parissa, esim. koulutuskenttien laidoilla.

NOUTO KOULUTUS
Älä heittele pennulle mitään, jos et ole varma, että se tuo sen takaisin!!
Älä ikinä ole vihainen pennulle joka kantaa asioita suussaan, vaikka se olisi sinun parhaat kenkäsi!!

ONNEA UUDEN PERHEENJÄSENEN KANSSA JA PIDETÄÄN YHTEYTTÄ!!

Takaisin pentuja sivulle 
Webdesign ©Pet-Web 2010